22 March 2007

Κώστας Μαλάμος


O Κώστας Μαλάμος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Σπούδασε ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ. στην Αθήνα (1932-1937) και συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωετρικό. 'Εχει επίσης φιλοτεχνήσει τοιχογραφίες σε εκκλησίες, δημόσια κτίρια κ.ά. Δίδαξε στο Κολλεγιο Αθηνών και την σχολή Βακαλό. Το 1960 ίδρυσε την Πινακοθήκη Νεοελληνικής Τέχνης στα Ιωάννινα.Το 1972 τιμήθηκε στην Αθήνα με το Β' Κρατικό Βραβείο Ζωγραφικης και το 1994 με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο Κώστας Μαλάμος έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του σε μια μονοκατοικία με κήπο στο Λυκαβητό.

Το ατελιε του κόσμος μαγικός. Πινέλα, καβαλέτα, καμβάδες και το χρώμα της μπογιάς να αναδύει μαγευτικά από κάθε γωνιά. Επιβλητικά τελάρα με μισοτελειωμένα έργα που περίμεναν τον δημιουργό να τους δώσει υπόσταση και ζωή. Η εσωτερική σκάλα που οδηγούσε από το σπίτι στο ατελιέ δρόμος μυστικός. Δέκα σκαλοπάτια που σε οδηγούσαν σε αυτό τον κρυμμένο κήπο των χρωμάτων.

Τα νεοκλασικά σπίτια του Μαλάμου κρύβουν μέσα τους μια ολόκληρη εποχή.

Ιδιαίτερη αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Γιάννενα. Απόδειξη οι προσπάθειες του για την δημιουργία της Πινακοθήκης των Ιωαννίνων.

Δεσμός που σου προξενεί δέος η σχέση του με τη γυναίκα του, την Ιωάννα Μητσεά-Μαλάμου. Την Ιωάννα που ζει ακόμα μέσα από τα παστέλ λουλούδια της.
Χαρατηριστικός ο μπερές του, τα μαύρα κοκάλινα γυαλιά του και η ήρεμη δύναμη της φυσιογνώμιας του.

Ο Κώστας Μαλάμος έφυγε από κοντά μας την Τρίτη 20 Μαρτιου, θα ζει όμως πάντα μέσα από τα έργα του. Όπως έιπαν και οι φίλοι του στο τελευταίο αντίο, ο Μαλάμος μας άφησε μια κληρονομιά που στην εποχή μας τη χρειαζόμαστε τόσο.

Καλό ταξίδι θείε…

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

adopt your own virtual pet!